Better every day

Eric van de Graaff, ilearnr

Ego trip

1 reactie

Ego trip. De tocht naar jouw persoonlijke kracht, met oefeningen om onderweg te ervaren. Een reis naar inspiratie om te delen. Om jouw leven vorm te geven zoals jij dat werkelijk wilt. Je leeft, je verandert, alles verandert. Hoe je jezelf ziet verandert. Wat je wilt bereiken verandert ook. En het mooie is, jij geeft jouw leven vorm. Soms ontgaat het je dat je die keus hebt.

Dat is ook waarom ik dit boek voor je heb geschreven. Het zijn levenslessen die voor mij onvergetelijk zijn en voor jou mogelijk waardevol. Het is een reis naar kracht, het is een reis naar jezelf. En voor mij is is het ook een reis geworden van ego-centrisch naar eco-centrisch. Van gericht zijn op wat jij zelf wilt naar wat wil jij bijdragen aan de wereld. Als we samen deze reis gemaakt hebben, wens ik dat je meer energie hebt om je koers uit te zetten en om het leven te gaan leiden dat jij wilt leiden. Dat je een schitterende intentie hebt.

In het mooiste resultaat dat ik me van dit boek voorstel, inspireert het je om jouw mogelijkheden te ontdekken, zodat je het beste uit jezelf haalt. Zodat je je leven vorm geeft zoals jij dat alleen kunt. En dat kan jij als jij jouw beste ik leert kennen. Wat zijn je drijfveren? Welke motieven drijven jou vanuit je binnenste? Je zal ze leren kennen, zodat je weet waar je valkuilen zitten en waar je krachten. Je zal bovendien ontdekken wat jij kunt bereiken in deze wereld of zelfs voor deze wereld.

Wat kun je verwachten? Aan de oppervlakte is dit een reis door de onmetelijke grootheid van de Himalaya. De steile heuvels van Lukla strekken zich uit tot de mistige hoogte van Tengboche in het noorden. In het zuiden de hete Terai. Van de trompetterende geluiden uit de jungle rond Chitwan naar de respectvolle stilte van Pashupatinath. Van het roerige en oorverdovend toeterende Kathmandu naar de wilde, white water rivier Bhote Kosi. Onder de oppervlakte is een verslag van een roerige periode in mijn leven. Ik heb keuzes gemaakt voor mezelf en voor de mensen die ik lief heb. Het is een verhaal met ups en downs. Met nu meer tevredenheid en plezier dan ik voor mogelijk hield. Ik vertel je wat ik meemaakte, ik deel mijn twijfels met je en mijn verlangens. Het is zo beschreven dat het ook kan raken aan jouw leven.

Daarbij is het een zoektocht naar persoonlijke kracht. Het is ook een optekening van gesprekken met experts, als gidsen op deze reis. Zij bieden persoonlijke kracht vanuit verschillende gezichtspunten. Het palet dat ontstaat is veelzijdig en bont. Ook boeken inspireren me onderweg. Van Boeddhisme tot The secrets of the Millionaire Mind, van The Secret tot de Lonely Planet, van Memo to the Next President tot Vergroot de liefde. Zulke boeken en hun inzichten brengen me van dromen tot contact met de natuur. Ik deel deze boeken graag met je. Door deze reis ben ik me meer en meer gaan realiseren dat alleen eigenlijk een verbondenheid weergeeft met het universum. Het is als losse eilandjes die ik zie drijven in een oceaan. Het lijken losse eilanden, maar ze zijn verbonden onder de oppervlakte. Ze zijn al(l)één. Wij zijn  al(l) één. Een verbondenheid die bestaat uit energie en die kracht geeft. Persoonlijke kracht. Jouw persoonlijke kracht.

Het is een reis die jij ook kunt maken, op jouw manier. Een reis die jou zal helpen om jouw leven te leiden zoals jij dat wilt. Zoals het voor jou gemaakt is. Zoals het bij jou past. In jouw volle kracht. Gaandeweg deze reis ontdekte ik wat voor mij mijn persoonlijke waarheid is. Ik denk dat jij daar steun aan kunt hebben. Vrienden zullen zeggen dat ik nog steeds op reis ben. En ze hebben gelijk. Het is ook zo en daarom wil ik ze ook als vriend. Hoewel de bestemming het doel lijkt, is het echte doel de reis. Het boek is niet het doel. Nepal is niet het doel. De reis naar jezelf, dat is het doel.

Deze reis als metafoor. Wat is nu jouw persoonlijke kracht? Is het te zien, is het te voelen? Te horen misschien? Te ruiken of te proeven? Het antwoord is nee en ja. En dat heeft te maken met je bewustzijn, of beter je bewust zijn. Een groot deel van jouw leven speelt zich af in je onbewuste. Sommigen zeggen zelfs dat je je slechts voor 5% bewust bent. Anderen claimen dat we slechts 5% van onze hersencapaciteit gebruiken. Een korte oefening om je te laten zien dat dit misschien heel juist is: Ben je je nu bewust van hoe je bovenkant van je linkervoet al dan niet ergens tegenaan zit? Vast niet. Oké nu dus wel, maar zojuist nog niet. En zo kunnen we je hele lichaam langs gaan. Van je benen naar je stuitje. Naar je rug, je nek, je oren en je ogen. Het grootste deel is onbewust. Zo ook in je lichaam. Voel je je buik? Voel je de warmte van je hart, voel je de koelte van je ademhaling? En ook in je hoofd. In je hersenen. Ben je je bewust van wat je nu eigenlijk wilt? Wat je nu werkelijk het allerliefste wilt? En wat wil je voor anderen?

En hoe raakt deze mooie omschrijving je: Persoonlijke kracht is werken vanuit de wijsheid van je hoofd, de warmte van je hart en het voelen met je buik, om zo je eigen waarheid te vinden en expressie te geven aan de essentie van wie jij bent.

Ik nodig je uit om de oefeningen in dit boek te doen, zelfs als je ze wat raar vindt. Het kan zelfs zo zijn dat die raarste oefening jou het meeste leert waar jij je verder kunt ontwikkelen. Neem er de tijd voor, maak notities, onderstreep of lees het geheel gewoon door. Gebruik het zoals jij het voor jou prettig voelt. Hoewel de oefeningen eenvoudig zijn, kost het veel inzet om ze eenvoudig te doen. Met ieder woord dat jij in dit boek schrijft, met iedere aantekening, iedere aandachtsstreep, laat je zien wat het boek met je doet.

Onderzoek de mogelijkheden van het programma waar je dit boek mee leest. Uiteindelijk wil ik je met dit boek helpen om je eigen persoonlijke bewuste en onbewuste kracht te ontdekken, te benutten en ervan te genieten.

Dit boek schrijf ik ook als een spannend reisverslag met momenten van ontspannende meditatie. Ik nodig je uit om zelf de oefeningen te doen en daar van te leren. Mogelijk heb je een maatje waarmee je je bevindingen kunt delen en die je kan inspireren verder te gaan.De volgorde in de beschrijving van de reis door de Himalaya is chrono-onlogisch. Ik heb de volgorde aangepast aan de volgorde waarin ik persoonlijke kracht als thema oppak.

De reis naar Nepal, naar Mount Everest, ik had me niet bedacht dat het me zo zou inspireren dat ik je ook daar iets van mee wilde geven. Over tempels, olifanten, apen, aanhangers van Shiva, monniken en meditatie. Het is een reis, een gids en een metafoor.

Tijdens deze reis heb ik genoten van het gezelschap van velen. Die dank ik graag voor de hulp en plezier onderweg. Wendy, die mij veel warme liefde geeft en me inspireerde om samen naar Nepal te gaan. Kaylee en Damian die door hun liefde, enthousiasme en hele zijn mijn leven zo mooi maken. Het team persoonlijke kracht, Lidwien, Guido, Marja, Machteld,  René, Carmen en Pieter om het thema van kracht werkelijk solide te ontwikkelen. Judith Webber en Anne Marie Borst  voor inspiratie om daadwerkelijk te gaan schrijven. Alle deelnemers aan trainingen en coaching, die me hebben gemotiveerd om vooral samen op reis te gaan. En natuurlijk alle anderen die me door hun boeken inspireerden om vooral door te gaan.

Graag neem ik je mee op deze reis. Ik hoop dat het een spannende reis wordt naar een spannende bestemming: jezelf. Het kan een regelrechte Ego trip worden, maar ik wens dat het een reis wordt die via je ego uitkomt bij eco. Zullen we gaan?

Afbeelding

De keuze is aan jou…

Auteur: Eric van de Graaff

Support you to be better every day, that is my passion! Develop people and teams so that they can realize their dream. I am a father, a husband and a life long learner, trainer, coach, snowboarder and personal growth hacker. My skills round up like: communicative • go-getter • emphatic • eager to learn • result-oriented • strategic • teamplayer • innovative.

One thought on “Ego trip

  1. Inspirerende titel. Maakt nieuwsgierig. Mooi hoe de rode draad van verbinding, door te geven, de reis aan elkaar reigt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s